Video

Guantanamo, drönare, massavlyssning

Obamas fortsättningskrig mot terrorismen

Mötet 31 augusti 2013
Olika brott mot mänskliga rättigheter belystes.
Ett 70-tal personer deltog.
Charta 2008 arrangerade, i samarbete med ABF Stockholm.


Gösta Hultén

1) Gösta Hultén, talesperson för Charta 2008, inledde mötet med en kort presentation av föreningen.

"Sverige är ett av de länder som har mest vackra fraser om mänskliga rättigheter men som det visat sig är bland de mest inblandade och insyltade i de här övergreppen i kriget mot terrorismen. Och därför tror jag Charta 2008 behövs"


Lena Sundström

2) Lena Sundström, journalist och författare, berättar om sin just utkomna bok Spår, som fått lysande kritik i de stora dagstidningarna. Fallet med utlämningen av de två egyptierna Agiza och Alzery och ljugandet kring detta granskas.

"Man ljuger för juridiska ombud, man ljuger för anhöriga, man ljuger för journalister, man ljuger sedan för KU och också senare för FN och CAT"


Jutte Guteland

3) Jytte Guteland, f.d. SSU-ordförande, socialdemokratisk debattör, talade om massavlyssning

"När USA fick sin nya president fanns det ett hopp om en förändring och ett slut i kriget mot terrorismen och den tror jag vi alla delade. Vi hoppades på en ny väg. Och då är jag den första att vara besviken och ifrågasätta vad Obama har gjort i de här frågorna. Det är tydligt både när det handlar om den massavlyssning som nu har blivit avslöjad men också när det gäller drönare..."


Per Wirtén

4) Per Wirtén, journalist och författare, talade om drönare.

"De kommer att spridas, de har redan spridits. Man räknar med att 11 länder har drönare, bl.a. Kina och Japan".
"Det är helt enkelt det perfekta vapnet för en tyrann eller en diktator som jagar oppositionella utanför sitt eget lands gränser och även inom sitt lands gränser."
"Man måste skapa ett regelverk för det här vapnet. Alla kommer att ha det, alla militära stormakter kommer att ha det om några år och använda det i konflikter."


Mattias Gardell

5) Mattias Gardell, religionshistoriker, talade om hur det globala kriget mot terrorismen har utvidgats under Obamas tid som president.

"Obama gick till val på att tortyren skulle förbjudas igen och första hela dagen i Vita huset, minns ni det, när han levererade de här exekutiva orderna som på ett bräde säger: Stäng Guantanamo, förbjud CIA att driva hemliga fängelser, ersätt militärdomstolar med civila domstolar, förbjud tortyr av krigsfångar. Världen jublade. Jag jublade. Många tänkte att nu äntligen kunde man i sista ögonblicket så att säga rädda den liberala rättsstatens grundläggande principer. Men om man tittar på vad som sen har hänt..."
"Ska man då summera situationen så kan man säga att det globala kriget mot terrorn har utvidgats, bruket av tortyr av fångar som inte har fått reda på vad man är anklagade för har expanderat. Det är också bekymmersamt att se att en lång rad stater har tagit efter Förenta staterna och kopierat motsvarande terrorlagstiftning, motsvarande regelverk, som alltså i de finstilta mekanismerna inne i lagarna möjliggör bruket av terror"


Mehmet

6) Mehmet Kaplan, riksdagsledamot (mp), talade om uigurerna som sitter kvar på Guantanamo

"Vi vet att Svenska Dagbladet avslöjade för bara två år sen att när Tobias Billström i hemliga samtal med amerikanska företrädare att man via FN skulle kunna ordna så att uigurerna som är där och som bevisligen inte har nånting att göra med det de anklagas för av Kina och USA faktiskt ska kunna tas emot via FN av Sverige, att det stoppades av självaste Carl Bildt."


Thomas Hammarberg

7) Thomas Hammarberg, f.d. europarådets kommissionär för mänskliga rättigheter, belyste bl.a. flera fall där personer drabbats i jakten på terrorister och svårigheterna att ställa de ansvariga för rättsövergreppen till svars. Han berörde också samarbetet mellan andra länders säkerhetstjänster och USA:s.

"Vilket spel pågår egentligen mellan de olika säkerhetstjänsterna? Den bild man får när man tittar på vad som faktiskt hänt är att den amerikanska säkerhetstjänsten tog över ansvaret och direktkommandot i land efter land, inte minst i Europa och att regeringarna här kom lite grand på undantag, eller lät sig komma på undantag och att det här nära samarbetet mellan säkerhetstjänsterna har varit ett absolut problem i hela den här utvecklingen som har varit sen den 11:e september."


Panelen

8) Panelsamtalet inleddes av Gösta Hultén och Hassan Yusuf som är bror till en av de två svenska medborgarna som i november 2012 utlämnades från Djibouti till USA under mycket oklara omständigheter, och där riskerar livstids fängelse.
"Det är ett fall som måste tas upp med större kraft än hittills, både från politiskt håll och i medierna för vi vet ju att det är bara medierna egentligen som kan få saker att hända i de här frågorna" (T.H.)

"Kombinationen av en mängd felaktig information som används i de här sammanhangen och hemligstämpling, det är det som skapar en sån hopplös situation, därför att då fattas beslut på felaktig grund som inte kan testas utav advokater och andra som har mer information och så fattas beslut på den grunden som får de här katastrofala följderna för enskilda personer" (T.H)

Korruption och förljugenhet diskuterades också.
"Vad ska vi ha KU till, när regeringen sitter och ljuger och sen händer ingenting" (L.S)

86 fångar på Guantanamo har förklarats helt oskyldiga av USA men sitter fortfarande kvar.
"En av de större skandalerna i den här jätteskandalen" (T.H)

9) Panelsamtalet fortsatte med frågor och kommentarer, bl.a. om de svensksomalier som 2001 fick sina tillgångar frysta på USA:s begäran. Det konstaterades att en normaliseringsprocess pågår. Sanktionslistorna finns kvar och vi vänjer oss sakta vid de gigantiska övervakningsapparaterna, drönarkrigen, kidnappningarna och tortyren som bara fortsätter. Det föreslogs att vi bör driva en fokuserad kampanj för att de tre kvarvarande uigurerna på Guantanamo ska få komma till Sverige och arbeta för mer uppmärksamhet åt Djibouti-fallet.